Juliana was een echte poppenmoeder 2023-01-03 door Dirk-Jan List
De foto’s en poppen in de tentoonstelling ‘Juliana, Een eeuw in poppen’ vertellen het verhaal van een klein prinsesje, dat opgroeit, gaat studeren, trouwt en uiteindelijk Koningin der Nederlanden wordt.
Juliana was een echt poppenkind. In 1911 wordt ze geportretteerd met mooi speelgoed, waaronder twee porseleinen poppen met pijpenkrullen. Uit 1913 dateren de porseleinen speelpoppen waarvan het lieve, bolle gezichtje is gemodelleerd naar dat van het prinsesje.
Aandoenlijk zijn de foto’s van Prinses Juliana bij haar oma, Prinses Emma. Het is niet vreemd dat Juliana vaak bij haar oma was, want moeder Wilhelmina was druk met regeren. Tegenwoordig gaat dat ook zo in gewone gezinnen. Grootouders passen op als de ouders werken.
Qua karakter lijken Juliana en Emma op elkaar. Juliana’s dochter Beatrix lijkt daarentegen weer meer op haar oma, Wilhelmina. Zo te zien slaan karaktertrekken een generatie over. Want Koning Willem-Alexander aart ook weer meer naar zijn oma Juliana dan zijn moeder Beatrix.
Prinses Juliana ontpopte zich tot een zelfstandige koningin, die weerstand bood tegen de wensen van haar moeder. In 1943 - tijdens de Tweede Wereldoorlog – maakte Koningin Juliana, tegen het advies van haar moeder in, een uitgebreide reis naar de West. In dat jaar bezocht zij Curaçao en Suriname. In die tijd was de traditie van het schenken van een pop aan de koningin reeds een feit geworden. De dame uit Suriname is gekleed in de lokale ‘koto’, een wijde japon. De vrouw die een koto draagt heet een ‘kotomisi.’ De twee poppen uit Curaçao verbeelden een paar, man en vrouw (foto). De kleding is lokaal, maar op het lijfje van de vrouw prijkt een kleine broche met een fotootje van het koningspaar Juliana en Bernhard. Hieruit blijkt hoe koningsgezind deze mensen waren.
Eén van de poppen is heel Hoeksche Waards. Het is de pop van de SOHW. Deze letters staan voor Senioren Orkest Hoeksche Waard. Bij de opening van de tentoonstelling onthulde Prinses Margriet deze pop. Onderzoek bracht aan het licht dat het Senioren Orkest de pop in 1988 aanbood aan… Koningin Beatrix. Die hadden we niet zien aankomen. Maar deze pop is toch een fraaie aanwinst voor de Koninklijke Verzamelingen. En een trots aandenken aan de Hoeksche Waard.
De 65 poppen uit de Koninklijke Verzamelingen zijn de basis van deze tentoonstelling. Aangevuld met foto’s, klederdrachten op ware grootte en herdenkingsvoorwerpen met de afbeelding van Koningin Juliana geeft de tentoonstelling een goed beeld van het leven van Juliana in al haar facetten.
Op de website van het museum is te vinden welke activiteiten het museum organiseert in het kader van deze tentoonstelling. www.museumhw.nl
Expositie Juliana en haar poppen verlengd!
Wegens succes wordt de tentoonstelling ‘Juliana. Een eeuw in poppen’ verlengd tot en met zondag 19 maart. U kunt dus nog even genieten van de fraai opgestelde tentoonstelling, de bijzondere foto’s en de unieke poppen uit de Koninklijke Verzamelingen. Na deze tentoonstelling worden zij voorlopig niet meer uitgeleend.
Beeldmateriaal: Museum Hoeksche Waard
Foto: Expositie Poppen van Juliana
Boerderij Oost-Leeuwenstein
Dorpsstraat 13
3274 BB Heinenoord
Tel. 0186-601535
't Hof van Assendelft
Hofweg 13 (ook postadres)
3274 BK Heinenoord
Contact
Privacy statement en cookiebeleid
@ Museum Hoeksche Waard
KvK 41118538
NL36RABO0351102450
Boerderij Oost-Leeuwenstein is geheel rolstoeltoegankelijk, ‘t Hof van Assendelft gedeeltelijk, daar is een traplift. In beide gebouwen is een invalidentoilet.