Archeologie in de Hoeksche Waard levend! 2023-07-06 door Dirk-Jan List
Stichting Archeologie Hoeksche Waard (SAHW) en Museum Hoeksche Waard werken al jaren samen. Deze samenwerking resulteerde in gedegen onderzoek naar de plaatselijke archeologie en de presentatie van Hoeksche Waardse archeologische vondsten in het museum. Deze vondsten vertellen hun eigen verhaal. Bijvoorbeeld wanneer de eerste bewoning van het eiland plaatsvond. Dit was ver voor de Sint-Elisabethsvloed in 1421. En dat de Romeinen hier vertoefden.
In 1993 werd in Maasdam-Middelvliet onderzoek gedaan naar een Romeinse nederzetting. De bakstenen van een verwarmingshuis en de terracotta pijpen voor het buizensysteem van de wand- en vloerverwarming bewijzen dat de lokale maatschappij in de eerste eeuw van de jaartelling sterk onder invloed stond van de oude Romeinen en hun gedachtengoed. Het één en ander staat in de door het museum uitgegeven Canon van de Hoeksche Waard (2021).
Hier werd ook een verzilverde artsendoos gevonden. Deze artsendoos is één van de archeologische topstukken, die in ’t Hof van Assendelft zijn te bewonderen. Maar er zijn hier ook andere bijzondere archeologische vondsten te bezichtigen. Naast Romeinse fibulae (veiligheidsspelden / mantelspelden) prijkt er een gouden monniksring uit de middeleeuwen.
Andere unieke, maar nog niet geëxposeerde, vondsten zijn een hoge mannenhoed van wol (vilt) en een portefraes (kraagsteun) van ijzerdraad. Beide dateren uit de zeventiende eeuw. Deze vondsten tonen aan dat de bewoners van de Hoeksche Waard vroeger uitermate modieus gekleed gingen. Aan het begin van de zeventiende eeuw droegen welgestelde mensen imposante en geplooide kragen, de zogenaamde molensteenkragen. Daarna werden grote platte kragen mode. In beide gevallen had de kraag een ondersteuning nodig die er voor zorgde dat de kraag aan de achterzijde schuin omhoog stonden. De eenvoudige portefraes is gemaakt van gevlochten ijzerdraad. Zowel de hoed als de portefraes worden later dit jaar opgenomen in de nieuwe presentatie van archeologische vondsten in het museum.
In 2015 vonden in Strijen graafwerkzaamheden plaats. Toen werd de aarde en klei, afkomstig uit een vijftiende-eeuwse afvallaag, veilig gesteld in maar liefst 26 grote zakken of ‘big bags.’ In deze grond zijn meerdere bijzondere archeologische vondsten gevonden. Bijvoorbeeld een insigne van een bedevaartganger naar Compostella. Maar ook een bronzen rijgnaald.
Tijdens de Nationale Archeologiedagen kan onder het toeziend oog van de SAHW archeologen gezocht worden naar vondsten uit het middeleeuwse Strijen. Dit is het zogenaamde ‘Big Bag’ project. Het is een belangrijk project, omdat er in de bewaarde aarde nog interessante vondsten kunnen zitten, die veilig moeten worden gesteld. Mogelijk vinden jullie iets dat later weer in het museum wordt tentoongesteld. Dus hou het weekend van 17 en 18 juni vrij om in het museum te komen ‘bigbaggen’. De openingstijden staan op de website van het museum www.museumhw.nl .
Boerderij Oost-Leeuwenstein
Dorpsstraat 13
3274 BB Heinenoord
Tel. 0186-601535
't Hof van Assendelft
Hofweg 13 (ook postadres)
3274 BK Heinenoord
Contact
Privacy statement en cookiebeleid
@ Museum Hoeksche Waard
KvK 41118538
NL36RABO0351102450
Boerderij Oost-Leeuwenstein is geheel rolstoeltoegankelijk, ‘t Hof van Assendelft gedeeltelijk, daar is een traplift. In beide gebouwen is een invalidentoilet.