2023-02-08  Emmigje en Arina, twee vrouwen geboren in de 19e eeuw!      door Dini Heijden

Emmigje de Ruiter, geboren in 1834 in Strijen (Mookhoek) is het derde kind in het twaalf kinderen tellende gezin van Gerrit en Susanna de Ruiter. Emmigje is 18 jaar als haar jongste zusje wordt geboren en helpt al vanaf jonge leeftijd mee in het gezin. Zo mist Emmigje de kans op goed onderwijs. Lezen en schrijven heeft ze zichzelf op latere leeftijd aangeleerd.

Emmigje trouwde op 5 mei 1870 op 35-jarige leeftijd met de landarbeider Arie Groeneweg: zij gaan wonen op Strijensas en krijgen vijf kinderen. Zij heeft een klein levensmiddelen winkeltje aan huis en haar man werkt op het land.

Het motto van Emmigje is: ‘mijn kinderen moeten beter onderwijs krijgen dan ik heb gehad’ en dat is haar zeker gelukt. In 1906 overlijdt Emmigje op 72-jarige leeftijd in Strijensas. Haar oudste dochter Suze werkt dan als jong onderwijzeres in Rotterdam en heeft haar eerste stappen gezet op het politieke toneel. Suze ontwikkelt zich binnen de SDAP en is het eerste vrouwelijke parlementslid in de Tweede Kamer. Dit belangrijke moment in het leven van Suze en de vaderlandse geschiedenis maakt Emmigje niet meer mee. Zij raakt in de vergetelheid.

 

Arina Hugenholtz, geboren in 1847 in Cillaarshoek, is het oudste kind in het acht kinderen tellende gezin van dominee Philip en Anna Hugenholtz. Het domineesgezin verlaat na een paar jaar de Hoeksche Waard. Dienstbodes doen het werk in het gezin en de kinderen kunnen hun eigen talent ontwikkelen. Arina wil kunstschilder worden en krijgt les van Anton Mauve, een vriend van haar vader. Zij en Wally Moes worden in 1872, als eerste vrouwen, toegelaten tot de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam.

Arina krijgt een atelier in Den Haag en is groot liefhebber van de natuur en dat is terug te zien in haar schilderijen. Ze woont een tijdje in Parijs en Amerika. Arina treedt in 1885 toe tot de Larense school, waar ze Mauve, een van de oprichters, weer ontmoet, haar studiegenoot Wally Moes en natuurlijk de familie Singer. Hugenholtz bewondert Mauve zeer en dat is terug te zien in de keuze en de schilderwijze van haar onderwerpen

Vanaf 1894 woont Arina in Laren, in hotel Hamdorff. Zij is al snel het middelpunt, spreekt regelmatig bij bijzondere gelegenheden en gebruikt haar internationale contacten voor de Larense kunstenaarskolonie.

Arina overlijdt in 1934 op 86-jarige leeftijd: zij is niet getrouwd. Haar schilderijen zijn nog altijd te bewonderen in diverse musea en zeker ook in ‘Singer Laren’.

Boerderij Oost-Leeuwenstein
Dorpsstraat 13
3274 BB Heinenoord
Tel. 0186-601535

't Hof van Assendelft
Hofweg 13 (ook postadres)
3274 BK Heinenoord
Contact

Privacy statement en cookiebeleid 

@ Museum Hoeksche Waard

KvK 41118538
NL36RABO0351102450

Boerderij Oost-Leeuwenstein is geheel rolstoeltoegankelijk, ‘t Hof van Assendelft gedeeltelijk, daar is een traplift. In beide gebouwen is een invalidentoilet.