Nationale Archeologiedagen 15 en 16 juni 5 juni  geschreven door Ruud Bijkerk

Tijdens de Nationale Archeologiedagen zal het Museum Hoeksche Waard op zaterdag 15 juni geopend zijn van 10:00 tot 16:00 uur en op zondag 16 juni van 13:00 tot 16:00 uur. Dan is het mogelijk voor ouders en kinderen om in grond uit de zestiende eeuw te wroeten. Willem Janssen betrokken bij de Stichting Archeologie Hoeksche Waard, is daar al jaren mee bezig en als gepensioneerd docent geschiedenis kan hij verhalen vertellen over de historie die onder onze voeten ligt.

 

Het Bigbag project

“Vaak wordt onderschat wat een rijkdom er te vinden is”, vertelt hij enthousiast. “Rond 2017 werd de riolering in de Kerkstraat te Strijen vernieuwd. Daar kwam heel veel grond vrij, die de Stichting Archeologie Hoeksche Waard dolgraag wilde uitpluizen. In die tijd werd ik gevraagd om mee te helpen en ik was gelijk betrokken. We hebben de grond uiteindelijk in 25 bigbags opgeslagen. Verwacht dan niet dat je kannen en kruiken op zal graven, maar we vinden wel veel huisvuil wat via de voordeur op straat terecht is gekomen en kleine gebruiksvoorwerpen die mensen verloren hebben. In die 7 jaar hebben we al twintig van de 25 bigbags uitgezocht. Elk voorwerp heeft een geschiedenis en daar probeer je dan achter te komen. Bijzonder leuk om te doen.”

 

Tussen het straatafval in de grond waren best bijzondere vondsten, zoals spelden, leer, schoenen, draadnagels, maar ook pelgrimsinsignes en muntjes. Iedere maandagavond komt wekelijks een groep archeologie liefhebbers bij elkaar om de grond uit Strijen verder uit te zoeken. “Dat zijn bijzonder vruchtbare avonden”, meent Willem, want iedere keer vinden we nieuwe dingen uit het zestiende-eeuwse Strijen.

 

“Kom heerlijk speuren”

Dat is de oproep van Willem, “want we hebben nog vijf bigbags die onderzocht moeten worden. Op 15 en 16 juni kunnen volwassen en kinderen meehelpen om verder te zoeken.” Het woord 'archeoloog' is namelijk een samenstelling van de Griekse woorden 'archos' en 'logos', wat zoveel betekent als 'leer' van de 'oudheid'. Ook behoefte om te speuren? Kom dan op deze dagen naar de Herenboerderij Oost Leeuwenstein in Heinenoord. Onder begeleiding van experts wordt het vast een leuke ervaring.

Boerderij Oost-Leeuwenstein
Dorpsstraat 13
3274 BB Heinenoord
Tel. 0186-601535

't Hof van Assendelft
Hofweg 13 (ook postadres)
3274 BK Heinenoord
Contact

Privacy statement en cookiebeleid 

@ Museum Hoeksche Waard

KvK 41118538
NL36RABO0351102450

Boerderij Oost-Leeuwenstein is geheel rolstoeltoegankelijk, ‘t Hof van Assendelft gedeeltelijk, daar is een traplift. In beide gebouwen is een invalidentoilet.