D-day blijft van onschatbare waarde .    2 juli 2024     geschreven door Ruud Bijkerk

De invasie van Normandië op 6 juni 1944 werd dit jaar uitgebreid herdacht. Die gedenkwaardige datum in de moderne geschiedenis inmiddels 80 jaar geleden, is van monumentale waarde gebleken om onze democratie te heroveren op de verderfelijke praktijken van de nazi’s. Met meer dan 156.000 manschappen, 5.000 schepen en 11.000 vliegtuigen werd er een start gemaakt voor de bevrijding van Europa. Het zou nog elf maanden duren voordat ook Nederland de vlag kon uithangen. Na bijna acht decennia vrede lijkt dit vanzelfsprekend, toch woedt er weer een wrede oorlog aan de grenzen van ons verenigd Europa. Een reden temeer om die vrijheid te gedenken en te verdedigen.

 

In de canon van de Hoeksche Waard uitgegeven door het Museum wordt uitgebreid stilgestaan bij het verzet in de oorlogsjaren door mannen en vrouwen die zichzelf niet zagen als verzetshelden, maar het noodzakelijk vonden om tegenstand te bieden. Dit kostte voor velen het leven. Twee oorlogsmonumenten gedenken deze moedige daden. De eerste is ‘Moeder’ op de plaats van de fusillade van tien mannen aan de N217 ten zuiden van Heinenoord. Het tweede is het monument de ‘Vijf van Greup’ aan de Stougjesdijk vlakbij de Eerste Kruisweg. Ook de Jodenvervolging heeft zijn impact gehad in de Hoeksche Waard. Dit citaat komt uit de Canon. “In drie dorpen maakten Joden deel uit van de samenleving. Slechts elf van hen wisten te ontsnappen aan de concentratiekampen. Vijftig Hoeksche Waarders werden door vergassing vermoord enkel en alleen vanwege hun Joodse afkomst.”

 

Fort Buitensluis in Numansdorp was na de bevrijding een interneringskamp voor NSB’ers en SS’ers voordat zij berecht werden. Tijdens de open dag op 9 juni jl. verzocht een bezoeker zijn Necap Jeep voor het Fort te parkeren. Er was veel bekijks voor dit iconische voertuig wat volgens Generaal Eisenhower medeverantwoordelijk was voor het winnen van de oorlog. Het woord Jeep kwam van de toepassing General Purpose (algemeen gebruik), afgekort GP. Tijdens de oorlogsjaren werden er meer dan 600.000 Jeeps geproduceerd en zij waren multi-inzetbaar als verbindings-, commando- en verkenningsauto, maar ook als ambulance of militair politievoertuig.

 

Volgend voorjaar hoopt het Museum een uitgebreide tentoonstelling te weiden aan de Tweede Wereldoorlog en vrijwilligers zijn al op zoek naar meer van dit soort verhalen, voorwerpen en foto’s uit die periode. Inzendingen zijn altijd welkom via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., want onze kinderen en kleinkinderen dienen ook te leren wat vrede kost en dat dit nooit meer mag gebeuren.

Boerderij Oost-Leeuwenstein
Dorpsstraat 13
3274 BB Heinenoord
Tel. 0186-601535

't Hof van Assendelft
Hofweg 13 (ook postadres)
3274 BK Heinenoord
Contact

Privacy statement en cookiebeleid 

@ Museum Hoeksche Waard

KvK 41118538
NL36RABO0351102450

Boerderij Oost-Leeuwenstein is geheel rolstoeltoegankelijk, ‘t Hof van Assendelft gedeeltelijk, daar is een traplift. In beide gebouwen is een invalidentoilet.