BgMax

Basisscholen

Programma’s voor het basisonderwijs 2021-2022

Vroeger en nu

 

Het kleuterprogramma sluit aan bij de belangstelling en nieuwsgierigheid van kleuters. De kleuters lopen met een ouder in een groepje door verschillende ruimtes op de begane grond van het Hof van Assendelft. 

In elke ruimte ontmoeten zij een museummedewerker die hen iets laat verkennen.

Door de zintuigen in te schakelen en de kinderen te laten handelen, doen zij ervaringen op bij het koffiezetten, schoonmaken, wassen, schrijven en telefoneren door de jaren heen. 

Met dit programma leren de kleuters hoe opa’s en oma’s vroeger leefden in vergelijking met hun eigen belevenissen.

                                                                                                        

 2  3

                             

Zoeken en vinden

 

Het bezoek van groep 3 en 4 aan het museum wordt met de leerkracht op school voorbereid. Het museum geeft daarvoor een verhaal over een adellijke dame die in haar buitenhuis logeert.

In het museum speuren de kinderen met een fotoboekje en een vragenlijst naar voorwerpen, waardoor de kinderen aan het denken gezet worden over het leven van vroeger.

Museummedewerkers geven daarbij uitleg. 

Voor de verwerkingsles op school krijgen de kinderen een kleurplaat, een puzzel en antwoorden mee.

 

Verzamelen

 

Voor groep 5 en 6 gaat het programma over verzamelen. Op school praten ze alvast over hun eigen verzamelingen. In het museum worden ze rondgeleid door de vertrekken, waarin het verhaal van vroeger verteld wordt. De kinderen gaan ook zelf als een conservator voorwerpen onderzoeken.

             

                     4  5

 

De museumlessen voor de groepen 1 t/m 6 vinden plaats in het Hof van Assendelft, Hofweg 13, 3274 BK Heinenoord. 

 

 

Actie in Oost-Leeuwenstein

6

 

Het programma voor de groepen 7 en 8 vindt plaats in museumlocatie Oost-Leeuwenstein, te vinden naast Sporthal De Tienvoet in Heinenoord.

In groepjes voeren de leerlingen opdrachten uit, waarbij ze kennis maken met de geschiedenis van de Hoeksche Waard en de personages van het museum. Er is een diversiteit aan opdrachten, van het kijken naar een filmpje tot het lopen op klompen, van het uitrekenen hoeveel een arbeider verdiende tot het bouwen van dijken. Regelmatig zijn er tijdelijke tentoonstellingen. Deze worden in het programma opgenomen. 

7

De museummedewerkers gaan ervan uit dat de lessen op school voorbereid zijn. Bij de meeste programma’s ontvangt de school van tevoren lesideeën.

De meegekomen ouders nemen een groepje kinderen onder hun hoede bij het uitvoeren van de opdrachten.

 

De schoolleiding blijft verantwoordelijk voor de gedragingen van de kinderen.

 

Duur van een bezoek 1 à 1 1/4 uur.

Informatie en aanmelding via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Scholenbezoek vindt alleen plaats op afspraak, minimaal drie weken van te voren.

Tarief voor groepen van basisscholen: € 60,00 (tot 30 leerlingen, € 3,25 per extra leerling).

In de loop van het jaar kunnen er wijzigingen in de programma's plaatsvinden. Via deze website, mailberichten aan school en persberichten zal informatie over nieuwe museumlessen te vinden zijn.