Stoplap

Merk- en stoplappen zijn handwerklappen waarop jonge meisjes leerden merken en stoppen. De merklappen vertonen, naast verschillende afbeeldingen, het alfabet en een cijferreeks in kruissteek. Het nut hiervan was dat de tot volwassen vrouw opgegroeide meisjes in staat waren om hun lijf- en linnengoed te merken. Doorgaans bestond een wasmerk uit de initialen van de drager/-ster en het aantal stuks van dat kledingstuk in de uitzet.

Op de stoplap leerden de meisjes stoppen. Door twee kleuren garen te gebruiken was goed te zien of de leerling in haar stoppen het ingewikkelde patroon van de weefbinding in de stof nauwgezet had nagevolgd. De oudste merklap in de collectie dateert uit 1723 en is voorzien van de initialen B.F.t.

In de linnenkamer van ’t Hof worden enkele stuks uit de grote collectie klederdracht, mutsen, sieraden en merk- en stoplappen getoond.

Boerderij Oost-Leeuwenstein
Dorpsstraat 13
3274 BB Heinenoord
Tel. 0186-601535

't Hof van Assendelft
Hofweg 13 (ook postadres)
3274 BK Heinenoord
Contact

Privacy statement en cookiebeleid 

@ Museum Hoeksche Waard

KvK 41118538
NL36RABO0351102450

Boerderij Oost-Leeuwenstein is geheel rolstoeltoegankelijk, ‘t Hof van Assendelft gedeeltelijk, daar is een traplift. In beide gebouwen is een invalidentoilet.