BgMax

Nieuwe basisschool programma's

 

190624 SMHW poster dedraadkwijt A3 origineel klein 1

Sinds 19 oktober 2019 is er in boerderij Oost-Leeuwenstein een textieltentoonstelling: De draad kwijt. Maar de medewerkers zijn de draad niet kwijt als het gaat om programma's voor het basisonderwijs. Voor de groepen 7 en 8 is er een nieuw programma in de boerderij, waarmee de leerlingen actief bezig zullen zijn. De personages van rangen en standen, het ontstaan van de Hoeksche Waard, de dorpen en buurtschappen, de boerderij en natuurlijk 'textiel in de breedste zin' maken onderdeel uit van dat programma.

 

De museumles is een onderdeel in een reeks van drie lessen:

  •         Voorbereidende les op school
  •         Kernles in het museum
  •         Afsluitende les op school

 Zowel voor de voorbereidende als de afsluitende les ontvangt de school ideeën, vergezeld van een verantwoording m.b.t. de kerndoelen.

 

In de kernles zitten veel afwisselende opdrachten verwerkt, waarbij de leerlingen moeten o.a. denken, puzzelen, onderzoeken, weven, rekenen, elastiek rijgen, meten. De leerlingen werken in groepjes. Vanuit een centraal punt ontvangen ze een opdracht, voeren die uit en bespreken hem na. Dan ontvangt het groepje een nieuwe opdracht.

 

Ook voor de andere groepen van de basisschool heeft Museum Hoeksch Waard programma's.

vroeger en nuGroep 1en 2:    Vroeger en nu – In groepjes komen de kinderen meer te weten over hoe o.a. koffiezetten, telefoneren, schrijven vroeger en nu

Groep 3 en 4:   Zoeken en vinden – Over een deftige dame die vroeger in het mooie huis kwam logeren. Met foto's zoeken kinderen naar voorwerpen in haar huis.

Groep 5 en 6:   Wat een monument! – Welke bijzonderheden zijn er aan het Hof van Assendelft, gebouwd in 1767 te vinden?

Groep 5 en 6:   Verzamelen – Een rondleiding langs de verzameling van het museum en met de ogen van een conservator objecten bekijken of ze het waard zijn om in de collectie opgenomen te worden.

 

voeten in de klei

 

Naast het nieuwe programma bij 'de draad kwijt' is er voor groepen 7 en 8 ook  'Met je voeten in de aarde' waarin ontstaan en gebruiken van de Hoeksche Waard, Krimpenerwaard en Alblasserwaard vergeleken worden.

 

 

Practische informatie:

Duur van een bezoek 1 à 1 1/4 uur, groep 7/8 ongeveer 1 ½ uur

ViaDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. is informatie te krijgen of een afspraak te maken.

Scholenbezoek vindt alleen plaats op afspraak, minimaal vier weken van te voren.

Kosten: incl. begeleiding die meehelpt bij de groepjes: € 60,-- per groep tot 30 kinderen, € 3,25 per extra leerling,