Textielexpositie "De draad kwijt"

190624 SMHW poster dedraadkwijt A3 origineel 1200In Museum Hoeksche Waard is van 18 oktober 2019 tot 13 september 2020 een tentoonstelling over textiel met als thema “De draad kwijt”.

Textiel in de breedste zin van het woord. Met de expositie De draad kwijt geeft Museum Hoeksche Waard de bezoeker een andere blik op textiel. Laat je verrassen door de rijke variëteit van onze textielcollectie. Alles wat met de textiele draad te maken heeft, komt aan bod in deze expositie. Van klederdracht tot ondergoed, van letterlap tot merklap, van vlaggen tot vaandels, van verstelwerk tot handwerk, van archeologisch textiel tot nieuw gemaakte mode.

Lees meer: Textielexpositie "De draad kwijt"

Snertwandeling 15 februari

De wandeling is volgeboekt. Er zijn geen plaatsen meer vrij

Zaterdag 15 februari organiseert Museum Hoeksche Waard een wandeling langs bijzondere plekken in Heinenoord en Goidschalxoord. Gidsen vertellen over historische wetenswaardigheden. De boerderijen langs de route worden daarbij extra belicht.

De wandeling begint in het Hof van Assendelft, Hofweg 13 in Heinenoord. Vertrek om half 11. Voorafgaand kunt u een kopje koffie/thee drinken. De wandeling eindigt een kleine twee uur later bij boerderij Oost-Leeuwenstein, waar een smakelijke snertmaaltijd met worst en roggebrood aangeboden wordt.

Deelname kost € 10,00 per persoon.

Museumkaarthouders en vrienden € 8,00 per persoon

Aanmelding is noodzakelijk, uiterlijk voor woensdag 12 februari via "aanmelden Snert wandeling".

Er geldt een maximum van 15 personen.

Kinderactiviteiten 26 februari

Blotevoetenpad1Locatie; Museum Hoeksche Waard Boerderij Oost-Leeuwenstein, Dorpsstraat 13 3274 BB Heinenoord

Midden in de voorjaarsvakantie heeft Museum Hoeksche Waard een kindermiddag. Op 26 februari kunnen kinderen proefjes doen met water, iets maken met draad en wol en op een blote voetenpad lopen. Van 13.00 tot 16.00 uur staan vrijwilligers klaar om kinderen bij deze activiteiten te helpen.  De speurtochten in beide museumgebouwen zijn de hele voorjaarsvakantie gratis.

Lees meer: Kinderactiviteiten 26 februari

Open rondleidingen met gids 29 februari 2020

Ontdek meer in het museum, mèt gids!

OL Rondleiding in boerderij OL kleinDe open rondleidingen zijn bedoeld voor individuele bezoekers, zodat zij ook de gelegenheid krijgen om deel te nemen aan een rondleiding met gids. Voor groepen vanaf 6 personen worden al regelmatig op afspraak rondleidingen gegeven in het museum.

Deze rondleiding heeft als speciaal thema textiel.

Lees meer: Open rondleidingen met gids 29 februari 2020

Fietstocht langs monumenten ‘In vrijheid op de pedalen’ Piershil

Fietstocht langs monumenten ‘In vrijheid op de pedalen’ Piershil e.o.

piershil oorlog tankval2 oudendijk

Vijfenzeventig  jaar na de bevrijding telt de Hoeksche Waard tientallen oorlogsmonumenten om de herinnering aan de oorlogsjaren levend te houden.

Museum Hoeksche Waard, de Historische Vereniging Oud-Beijerland en de Bibliotheek Hoeksche Waard hebben gezamenlijk een fietsroute uitgestippeld (ca 18 km) langs de stille getuigen van de Duitse bezetting in Piershil en wijde omgeving.

Deskundige gidsen vertellen onderweg over strijd, het verzet en inundatie. In de nachtelijke uren werden wapens gedropt en werden door Engelandvaarders voorbereidingen getroffen voor een geslaagde overtocht. In Piershil en omgeving zaten onderduikers en waren verzetsgroepen zeer actief.

Startpunt is het herdenkingsmonument bij de Hervormde kerk van Piershil, aan de Voorstraat.

Vertrek vrijdag 19 juni om 19.00 uur.

Kosten fietstocht: 5 euro -

Leden van de Historische Vereniging Oud-Beijerland, vrienden van Museum HW en bibliotheekleden krijgen 2,50 euro korting. Maximaal 15 deelnemers.

Aanmelden kan via de website van het Museum Hoeksche Waard: museumhw.nl of via de link op de website van de Bibliotheek Hoeksche Waard: bibliotheekhoekschewaard.nl