Lezing "Herkomst en betekenis van onze voor- en achternamen"

"De herkomst en betekenis van onze voor- en achternamen" is de titel van een lezing die gegeven wordt door Conny Biesheuvel-van den Eijnden op zaterdag 2 december 2017 om 14.00 uur. 

Het eerste gedeelte gaat over voornamen.Tijdens de pauze krijgt u de gelegenheid de betekenis van voornamen op te zoeken. Na de pauze gaat het over familienamen, achternamen. De lezing vindt plaats in quizvorm. Enige hilariteit zal zeker niet ontbreken...

 

Lees meer. Meld u snel aan!

Cultuurhistorisch Documentatiecentrum deels gesloten op 25 november, 2 en 6 december

Gesloten 3Het Cultuurhistorisch Documentatiecentrum zal op zaterdag 25 november en 2 december gesloten zijn vanwege activiteiten in het museum. Ook op woensdag 6 december zal de studiezaal helaas gesloten zijn. 

 

Wel is het deel van de studiezaal toegankelijk waar de kaartenbakken en de computers zich bevinden, die blijven dus beschikbaar.

 

Onze excuses voor het ongemak.

 

 

Expositie Voorstraatdorpen

In 2017 bestaat Nieuw-Vossemeer 450 jaar. Dit was voor het A.M. de Jong-museum in die plaats aanleiding om een expositie te organiseren over voorstraatdorpen, zoals Nieuw-Vossemeer zelf ook is. In een voorstraatdorp is de hoofdstraat meestal Voorstraat genoemd, die is haaks aangelegd op een waterkerende (buiten)dijk. Aan het eind van deze Voorstraat stond meestal de kerk, die soms werd omringd door een gracht. Voorstraatdorpen komen voor in gebieden die in Zeeland, het westen van Noord-Brabant en Zuid-Holland vanaf de 15de tot en met de 18de eeuw werden ingepolderd.

 

Het thema van de expositie wordt uitgewerkt op een aantal panelen waarop van 11 dorpen oude afbeeldingen worden getoond en historische gebeurtenissen worden vermeld. Eén van die door de organisatoren geselecteerde dorpen is Numansdorp (de Hoeksche Waard heeft overigens meerdere voorstraatdorpen). 

 

Lees meer.

 

 

 

 

 

 

 

Ontdek meer in het museum, mèt gids!

Een laatste Open Rondleiding met gids in 2017 vindt plaats op 25 november. Deze Open Rondleiding vindt plaats in 't Hof van Assendelft, Hofweg 13 te Heinenoord. Het thema van deze rondleiding is de afsluiting van het Sara jaar, waarbij het 300ste geboortejaar van de ambachtsvrouwe wordt gevierd. Om 14.00 uur is er een korte lezing over Sara du Faget van Assendelft. De Open Rondleiding start om ongeveer 14.20 uur. Lees meer.

 

De Open Rondleidingen zijn bedoeld voor individuele bezoekers, zodat zij ook de gelegenheid krijgen om deel te nemen aan een rondleiding met gids. Voor groepen vanaf 6 personen worden al regelmatig op afspraak rondleidingen gegeven in het museum. In december en januari zijn er geen Open Rondleidingen. Een nieuw schema voor 2018 volgt.