Expositie Voorstraatdorpen

In 2017 bestaat Nieuw-Vossemeer 450 jaar. Dit was voor het A.M. de Jong-museum in die plaats aanleiding om een expositie te organiseren over voorstraatdorpen, zoals Nieuw-Vossemeer zelf ook is. In een voorstraatdorp is de hoofdstraat meestal Voorstraat genoemd, die is haaks aangelegd op een waterkerende (buiten)dijk. Aan het eind van deze Voorstraat stond meestal de kerk, die soms werd omringd door een gracht. Voorstraatdorpen komen voor in gebieden die in Zeeland, het westen van Noord-Brabant en Zuid-Holland vanaf de 15de tot en met de 18de eeuw werden ingepolderd.

Het thema van de expositie wordt uitgewerkt op een aantal panelen waarop van 11 dorpen oude afbeeldingen worden getoond en historische gebeurtenissen worden vermeld. Eén van die door de organisatoren geselecteerde dorpen is Numansdorp (de Hoeksche Waard heeft overigens meerdere voorstraatdorpen).