BgMax

Musea in drie 'waarden' werken samen

De geschiedenis van de Hoeksche Waard wordt zorgvuldig bewaard voor de toekomst in Museum Hoeksche Waard. Ook in de Alblasserwaard en Krimpenerwaard zijn mooie musea te vinden.

 

In Museum Hoeksche Waard is in mei 2017 het project “De Drie waarden. Leven in een Zuid-Hollands Landschap” van start gegaan. Dit is een samenwerkingsproject met Streekmuseum Krimpenerwaard in Krimpen aan den IJssel en De Koperen Knop in Hardinxveld-Giessendam in de Alblasserwaard.
In de drie musea staan identieke informatie-zuiltjes waarin een deel van de collecties van de drie te zien zijn, toegespitst op overeenkomsten en verschillen tussen de historie van de waarden. Hoofdonderwerpen zijn op dit moment: Boerderij, Werken, Pronken, Streekdracht, Voorbereid het huwelijk in en Tradities.

 

Via foto’s, filmpjes en tekst worden de verhalen van de drie streken verteld. Overkoepelend thema is het landschap. Dat is in de Krimpenerwaard en de Alblasserwaard heel anders tot stand gekomen dan de Hoeksche Waard. De laatste is polder voor polder veroverd op de zee. De andere twee waren bestaande veengebieden die, doordat er sloten werden gegraven voor de afwatering, zijn gaan zakken. Daardoor kwam het land op den duur zo laag te liggen dat er dijken nodig waren om droge voeten te houden.

 

Het project is een begin. Het is de bedoeling dat de samenwerking tussen de drie musea wordt uitgebreid met andere onderwerpen.

 

Meer informatie over deze samenwerking vind u onder www.driewaarden.nl