De glazen natuur van Theo Verhoeff. Portret van een poëtisch kunstenaar

Beeldend kunstenaar Theo Verhoeff (1937) uit Mijnsheerenland viert zijn 80ste verjaardag met een overzichtstentoonstelling in Museum Hoeksche Waard (oktober 2017-maart 2018). Hij heeft in de loop van decennia, waarin hij talrijke kunstwerken vervaardigde die de publieke ruimte, gebouwen en woonhuizen sieren, een welsprekende beeldtaal ontwikkeld. Zijn grootste inspiratiebronnen zijn de Binnenmaas en het landschap in de Hoeksche Waard. Glas is het materiaal waarmee hij het best zijn verhaal kan vertellen.

 

 

"De glazen natuur van Theo Verhoeff. Portret van een poëtisch kunstenaar"

door Jan Robbemond 

 

 

 

 

,,Zo moet het met glas, dit is het, hiermee bereik ik een optimaal effect. Ik had nog nooit zo’n mooi raam gezien, het effect van licht en donker was schitterend, het was een geweldige ontdekking die ik ben gaan gebruiken.’’ Theo Verhoeff herinnert zich zijn euforie van dat cruciale moment in 1976 nog als de dag van gisteren. Het was de oerknal in zijn kunstzinnige bestaan. Bij het installeren van een kunstwerk dat hij had gemaakt voor de veiling in Barendrecht, ging een paneel stuk, de voorstelling craqueleerde. Het glas rond de voorstelling – een krop sla met daaromheen de veilingklok met trillende wijzer, die de dynamiek van het veilen symboliseert – viel in stukken uiteen. De voorstelling zelf bleef een geheel doordat diverse lagen glas waren gelijmd. Daardoor ontstond het effect van een kapotte autoruit. De vreugde was groter dan de schrik, toen hij zag wat het effect was: ,,Waar het glas betreft, had ik door dat ongelukje het licht gezien.’’ Glas werd zijn specialisme, zijn grote liefde waarop hij niet uitgekeken raakt.

 

HW Media maakte een gefilmd portret ter gelegenheid van de expositie.

 

RTV Rijnmond interviewde Theo Verhoeff op 6 oktober 2017 "Van Polderjongen tot Glaskunstenaar" 

 

Lees meer: De glazen natuur van Theo Verhoeff. Portret van een poëtisch kunstenaar 

Vak Werk toen en nu

Stap vanuit het verleden in hedendaagse technieken van vijf verschillende ambachten in Museum Hoeksche Waard. Centraal op deze tentoonstelling staan Landbouw, Houtbewerking, Kraamzorg, Waterbeheer en Fotografie. In deze expositie, die te zien is in Museum Hoeksche Waard van 1 oktober 2016 tot 1 oktober 2017, worden veel objecten uit de eigen collectie getoond, die al een tijd niet meer te zien waren voor het publiek. De ambachten en beroepen zijn gekoppeld aan hedendaagse bedrijven en organisaties in de Hoeksche Waard.

 

Volwassenen die voorheen een bepaald vak uitoefenden, zullen versteld staan van hedendaagse technieken op hun vakgebied. Toch is 

'Vak Werk toen en nu' zeker ook interessant voor kinderen. Aan de hand van meten is weten - gissen is missen, komen ze tijdens een bezoek aan de tentoonstelling van alles te weten. Zo verwerven ze enige kennis over oude ambachten en nieuwe technieken en leren zij het cultureel erfgoed te waarderen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oude foto 1860-1865

 

Zie verder: Evenementen Agenda

Ontstaansgeschiedenis Hoeksche Waard

 

In 't Hof van Assendelft is ruimte gemaakt voor wisselende presentaties. Zo laat de tentoonstelling - Van Goeden Huize -  op een verrassende en interactieve wijze, de ontstaansgeschiedenis van de Hoeksche Waard zien.

Een zestigtal inpolderingen zijn sinds de 15e eeuw nodig geweest om de Hoeksche Waard zijn huidige vorm te geven. Het gebied heeft tot aan de totstandkoming van de Deltawerken voortdurend te kampen gehad met stormvloeden, dijkdoorbraken en overstromingen. De meest bekende zijn de St. Elisabeth vloed uit 1421 en de Watersnoodramp van 1953. Tijdens de expositie wordt u meegenomen naar oude en verdwenen buitenplaatsen, ambachtshuizen en herenboerderijen, maar ook nieuwe Hoeksche Waardse landgoederen komen aan bod.

KeukenBeneden tonen een aantal stijlkamers objecten uit de vaste collectie. Een historische keuken, kelder, opkamer met bedstede en een statige salon, dompelen u onder in de 19e eeuw. Op de eerste verdieping is de tentoonstellingsruimte.

 

Uniek Tafereelbehang

 

Salon met tafereelbehang

 

 

 

Bijzonder is het bijna 200 jaar oude panoramabehang in de salon op de begane grond. Koos Overwater uit Strijen Sas schonk het panoramabehang in 1968 bij de opening van het streekmuseum. Rond 1830 kocht zijn voorvader het tafereelbehang bij de firma Zuber & Cie in Frankrijk. Daar waren meer dan tweeduizend gegraveerde houten blokken nodig om het tafereel van de Griekse Onafhankelijkheidsstrijd op dertig rollen papier te drukken. Hoewel het behang zeer fraai was, verkocht Jean Zuber maar enkele van deze kostbare series. Dat maakt de overgebleven exemplaren zeer zeldzaam. Naast het panoramabehang in 't Hof van Assendelft zijn er nog drie van bekend: in Duitsland, Griekenland en Zweden.

 

 

In Boerderij Oost-Leeuwenstein is de tentoonstelling - Van Heer tot Errebaaier - te zien.

Museum/Exposities/OL

In het museum ontmoet u de ambachtsvrouwe, herenboer, dorpsdokter, vakman, winkelierster, landarbeider en het schoolkind.

          

Duidelijk wordt de ongelijkheid, die vroeger als vanzelfsprekend bestond tussen heren en arbeiders en  tussen mannen en vrouwen. U ziet hoe men vroeger leefde en werkte. Van de rijke herenboer tot de arme landarbeider, allemaal hebben ze de Hoeksche Waard gevormd tot wat ze nu is.