BgMax

Textielexpositie "De draad kwijt"

190624 SMHW poster dedraadkwijt A3 origineel klein 1In Museum Hoeksche Waard is van 18 oktober 2019 tot 13 september 2020 een tentoonstelling over textiel met als thema “De draad kwijt”. 

Textiel in de breedste zin van het woord. Met de expositie De draad kwijt geeft Museum Hoeksche Waard de bezoeker een andere blik op textiel. Laat je verrassen door de rijke variëteit van onze textielcollectie. Alles wat met de textiele draad te maken heeft, komt aan bod in deze expositie. Van klederdracht tot ondergoed, van letterlap tot merklap, van vlaggen tot vaandels, van verstelwerk tot handwerk, van archeologisch textiel tot nieuw gemaakte mode.

 

Textiel, klederdrachten en sieraden

De uitgebreide textielcollectie van Museum Hoeksche Waard staat hoog aangeschreven. De oudste stoplap in de collectie is bijna 300 jaar oud. Naast veel kant, stoplappen en merklappen bevat de collectie ook schoolhandwerk, oranjetextiel en veel linnengoed en katoenen goed uit de eerste uitzet van vele jonge dames. Klederdracht en sieraden zijn een wezenlijk onderdeel van de folklore van de Hoeksche Waard. Het museum heeft onder meer een bijzonder kostbare collectie keuvels (kanten kappen / krullenmutsen), kapothoedjes, schoudermanteltjes rokken en jakjes.   

        

De draad kwijt.

De textielexpositie benadrukt de verschillen tussen de generaties. Tegenwoordig leven we in een consumptiemaatschappij. Oude kleding gooien we weg en we kopen daar nieuwe voor. Zo’n honderd jaar terug was het ondenkbaar om oude kleding weg te gooien. Deze werd vermaakt tot verder gebruik. Het motto van die jaren was “Wees zuinig met je spullen en gooi niet zomaar alles weg”. De draad kwijt is een selectie van verschillende textiele voorwerpen uit de Hoeksche Waard. 

 

Workshops en evenementen

Tijdens de expositie zullen er meerdere workshops en evenementen georganiseerd worden. Er is een modeshow van middelbare school leerlingen. Er is een lezing en er zijn meerdere kinderactiviteiten. Sommige evenementen worden extra belicht door Omroep Hoeksche Waard en huis aan huis bladen, Hoeksche Waard exclusief en het Kompas. Ook via de sociale media en de website worden de evenementen bekend gemaakt.

Aris Roskam, Wereldberoemd in de Hoeksche Waard

 

“Waar gaat het leven over? Eigenlijk gaat het leven toch nergens over?” Hij neemt het allemaal niet te serieus. Aris Roskam (1947) uit Strijen maakt kunst met humor. En wel in vier soorten: De bewegers, de witgoed-afdeling, gewone schilderijen en de voer- en vaartuigen. Zijn opleiding als vliegtuigbouwkundige is in veel van zijn werken terug te zien. Vaak bewegen zijn kunstwerken hetzij op stroom hetzij op windenergie hetzij met elastiekjes en hij maakt er zelf filmpjes bij die de werking ervan uitleggen. Dat is wellicht iets dat hij van zijn werk als natuurkundeleraar heeft overgehouden: toelichten, uitleggen en altijd met gevoel voor humor. De ‘gewone’ schilderijen die hij maakt, veelal in olieverf en op paneel uitgevoerd, hebben vaak prachtige titels als “Suikerbietdialoog”, “Schaduwwerpende vlieg” en “Anti-emancipatorische afbeelding of vlindervangst.” De witgoed of kabouterachtigen, zoals hij dat noemt, zijn beelden, figuren van gips ,gegoten en vervolgens betekend en beschilderd.

Maar dat hij de wereld met humor bekijkt, wil niet zeggen dat er geen boodschap of verhaal in zijn werk zit. Al zijn werken hebben juist een concreet doel en zijn niet gemaakt voor de eigen interpretatie of het gevoel van de kijker. Als een werk beweegt moet het zijn energie uit de omgeving halen en bij voorkeur door wind of zonnewarmte voortgestuwd worden. Soms moet de kijker zelf aan de slag door op een knop te drukken of door de boodschap letterlijk van het doek af te lezen.


 

De kunstwerken van Aris Roskam zijn deze zomer te bewonderen, te lezen én te bewegen in Museum Hoeksche Waard vanaf zaterdag 8 juni.

 

Zie ook: www.arisroskam.com

 

Eerdere exposities:
Keukenhof, Lisse 2019
Landelijk Atelier Weekend in Strijen! 17 en 18 november 2018
Anual Dutch Art Fair in Amsterdam 12, 13 en 14 okt 2018
Veere Open Atelier in Middelburg april 2018
Huntenkunst Ulft 25, 26 en 27 mei 2018
Jahrausstellung Haus im Park Emmerich Duitsland dec-jan 2018
Veere Open Atelier 14, 15 en 16 mei 2017
Huntenkunst Ulft 19, 20 en 21 mei 2017
Open Atelier Hoeksche Waard Strien 27 en 28 mei 2017
Landelijk Atelier weekend Strien 4 en 5 november 2017
Galerie Kiekus Deventer juni juli 2016
PeperArt bij Eci Roermond 14.15 en 16 oktober 2016
Galerie A2A Bergisch-Gladbach Duitsland 18 tm 25 sept 2016

 

Foto rechts: Kabouters (de wereldberoemde, zelfs door Blokker gekopieerd)

Foto links: The Origin of Tetris - De heer Tetris vulde de doos met b-keuze duplo-blokken voor de zending naar de Bart Smit-vestiging in Vuurland toen hij een idee kreeg dat hem beroemd en zeer rijk zou maken.
Tweedimensionaal, Schilderkunst, Olieverf, Op paneel

'4000 jaar Hoeksche Waard'

 

Het vijftigjarig jubileum van Museum Hoeksche Waard wordt gevierd in 2018, dit is een prachtige inspiratiebron om een lang gekoesterde wens in vervulling te laten gaan: het ontwikkelen van de Canon van de Hoeksche Waard. Deze canon vormt tevens de basis voor de jubileumexpositie ‘4000 jaar Hoeksche Waard’.

In de expositieruimte in de middenbeuk van museumboerderij Oost-Leeuwenstein richt het museum de jubileumexpositie ‘4000 jaar Hoeksche Waard’ in, waarbij een jaar lang letterlijk ‘vensters’ worden geopend op 50 kenmerkende objecten die gelinkt zijn aan de canon. In 50 vitrines worden 50 verschillende objecten geëxposeerd, die elk centraal staan voor één gebeurtenis of persoon uit de 50 canonvensters. Met één object wordt in een pakkend verhaal iets over elk venster verteld.Soms is het een klein object met een heel persoonlijk verhaal, zoals dat van 

molenaarsdochter Cornelia Bos-Rosmolen en haar pasgeboren baby, die stierven aan de Spaanse griep (links/venster 32).

 

Soms heeft het object een directe lijn met onze nationale geschiedenis, zoals het brilletje van Suze Groeneweg, geboren en getogen in Strijen en het eerste vrouwelijk lid van de Tweede Kamer ooit. In de Hoeksche Waard speelt ook de religieuze geschiedenis een grote rol (rechts/venster 15/foto Wilma Kapoen).

De Canon van de Hoeksche Waard telt evenals de Canon van Nederland 10 tijdvakken en 50 vensters.

 

De Canon van de Hoeksche Waard geeft de regionale geschiedenis meer bekendheid en kan tevens in het onderwijs gebruikt worden. In het najaar van 2018 worden alle 50 vensters (korte hoofdstukken) in boekvorm uitgebracht.

De aan de hand van de canon geselecteerde objecten, sommige bruikleen, de meeste uit depot, krijgen een plek in de boerderij en staan daar tijdens het jubileum-jaar te pronken. Ieder dorp is meegenomen in de tentoonstelling, dus iedere Hoeksche Waarder zal iets uit zijn of haar dorp terug kunnen vinden. Sommige vensters zijn gerelateerd aan de landelijke geschiedenis, zoals de barbier uit Piershil, die betrokken was bij de moord op gebroeders de Witt. Of Andreas uit Heinenoord, die één van de martelaren van Gorinchem was. Ook kleine persoonlijke verhalen zetten de bezoeker aan het denken zoals de vrouwen klompen en een mannenhemd van vlas als voorbeelden van verdwenen ambachten. Zo zijn de in bewaring gegeven huissleutels te zien van Joodse families die na deportatie de sleutels nooit meer opgehaald hebben (rechts/venster 38/foto Wilma Kapoen). 

 

Het gehele jaar door vinden er activiteiten en presentaties plaats in en rond het museum, die betrekking hebben op het jubileum en de Canon van de Hoeksche Waard en de expositie ‘4000 jaar Hoeksche Waard’.

Het museum organiseert lezingen, workshops, fietstochten en haakt aan op gebeurtenissen en activiteiten door derden georganiseerd. Houd u de evenementen agenda in de gaten. De expositie ‘4000 jaar Hoeksche Waard is te zien van 17 maart 2018 tot en met 17 maart 2019 (Openingstijden).

 

 

Vak Werk toen en nu

Stap vanuit het verleden in hedendaagse technieken van vijf verschillende ambachten in Museum Hoeksche Waard. Centraal op deze tentoonstelling staan Landbouw, Houtbewerking, Kraamzorg, Waterbeheer en Fotografie. In deze expositie, die te zien is in Museum Hoeksche Waard van 1 oktober 2016 tot 1 oktober 2017, worden veel objecten uit de eigen collectie getoond, die al een tijd niet meer te zien waren voor het publiek. De ambachten en beroepen zijn gekoppeld aan hedendaagse bedrijven en organisaties in de Hoeksche Waard.

 

Volwassenen die voorheen een bepaald vak uitoefenden, zullen versteld staan van hedendaagse technieken op hun vakgebied. Toch is 

'Vak Werk toen en nu' zeker ook interessant voor kinderen. Aan de hand van meten is weten - gissen is missen, komen ze tijdens een bezoek aan de tentoonstelling van alles te weten. Zo verwerven ze enige kennis over oude ambachten en nieuwe technieken en leren zij het cultureel erfgoed te waarderen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oude foto 1860-1865

 

Zie verder: Evenementen Agenda

Ontstaansgeschiedenis Hoeksche Waard

 

In 't Hof van Assendelft is ruimte gemaakt voor wisselende presentaties. Zo laat de tentoonstelling - Van Goeden Huize -  op een verrassende en interactieve wijze, de ontstaansgeschiedenis van de Hoeksche Waard zien.

Een zestigtal inpolderingen zijn sinds de 15e eeuw nodig geweest om de Hoeksche Waard zijn huidige vorm te geven. Het gebied heeft tot aan de totstandkoming van de Deltawerken voortdurend te kampen gehad met stormvloeden, dijkdoorbraken en overstromingen. De meest bekende zijn de St. Elisabeth vloed uit 1421 en de Watersnoodramp van 1953. Tijdens de expositie wordt u meegenomen naar oude en verdwenen buitenplaatsen, ambachtshuizen en herenboerderijen, maar ook nieuwe Hoeksche Waardse landgoederen komen aan bod.

KeukenBeneden tonen een aantal stijlkamers objecten uit de vaste collectie. Een historische keuken, kelder, opkamer met bedstede en een statige salon, dompelen u onder in de 19e eeuw. Op de eerste verdieping is de tentoonstellingsruimte.

 

Uniek Tafereelbehang

 

Salon met tafereelbehang

 

 

 

Bijzonder is het bijna 200 jaar oude panoramabehang in de salon op de begane grond. Koos Overwater uit Strijen Sas schonk het panoramabehang in 1968 bij de opening van het streekmuseum. Rond 1830 kocht zijn voorvader het tafereelbehang bij de firma Zuber & Cie in Frankrijk. Daar waren meer dan tweeduizend gegraveerde houten blokken nodig om het tafereel van de Griekse Onafhankelijkheidsstrijd op dertig rollen papier te drukken. Hoewel het behang zeer fraai was, verkocht Jean Zuber maar enkele van deze kostbare series. Dat maakt de overgebleven exemplaren zeer zeldzaam. Naast het panoramabehang in 't Hof van Assendelft zijn er nog drie van bekend: in Duitsland, Griekenland en Zweden.

 

 

In Boerderij Oost-Leeuwenstein is de tentoonstelling - Van Heer tot Errebaaier - te zien.

Museum/Exposities/OL

In het museum ontmoet u de ambachtsvrouwe, herenboer, dorpsdokter, vakman, winkelierster, landarbeider en het schoolkind.

          

Duidelijk wordt de ongelijkheid, die vroeger als vanzelfsprekend bestond tussen heren en arbeiders en  tussen mannen en vrouwen. U ziet hoe men vroeger leefde en werkte. Van de rijke herenboer tot de arme landarbeider, allemaal hebben ze de Hoeksche Waard gevormd tot wat ze nu is.