Watertoren Heinenoord

Museum - Gebouwen - Watertoren Heinenoord

Deze watertoren, gebouwd in 1910, is de kleinste watertoren van Nederland die in gebruik is geweest bij een waterleidingbedrijf. Als hulptoren dan, want het drinkwater werd er namelijk vanuit Oud Bijerland naar toe gepompt. De toren bestaat uit drie etages waarvan de bovenste, het reservoir, een stalen tank is. De inhoud bedroeg 50 m3.

Tot 1950 is hij in gebruik geweest voor de drinkwatervoorziening.

Voor een symbolische prijs is de toren in 1979 in handen gekomen van dhr. J. Overweel, voormalig bestuurslid van de Stichting Streekmuseum Hoeksche Waard. Met vrienden en kundige vrijwilligers werd in 1984 de renovatie tot stand gebracht. In 1996 schonk dhr. Overweel de toren aan het Streekmuseum.

Inmiddels is het ook een Rijksmonument en onderdeel van het industrieel erfgoed. De watertoren is sinds september 2016 geen eigendom meer van Museum Hoeksche Waard. De heer Ad Los en Monique Ubaghs uit Rijsoord hebben zich ontfermd over het gebouw en zijn bezig het te restaureren en een passende nieuwe functie te geven.

Lees over de laatste ontwikkelingen, klik hier.