BgMax

Boek Geschiedenis van de Hoeksche Waard

msh canon hw boekGeschiedenis van de Hoeksche Waard         De Canon in 50 vensters 

 

Redactie Willy Spaan en Rein van der Waal 

Uitgave Museum Hoeksche Waard 

Rijk geïllustreerd boek ca. 300 bladzijden 

Verschijningsdatum nog onbekend

Prijs bij verschijning € 24,95 

 

Vrienden van Museum Hoeksche Waard kunnen nu alvast intekenen tegen een aantrekkelijke voorintekenprijs van € 15,00. Als de verschijningsdatum bekend is, krijgen de Vrienden die ingetekend hebben daar tijdig bericht van. 

 

50 vensters 

De Canon bestaat uit 50 onderwerpen uit de geschiedenis van de Hoeksche Waard, waarover in 50 hoofdstukken in een boek wordt gepubliceerd. De geschiedenis van de streek is nooit eerder op zo’n moderne, handzame en inzichtelijke manier voor een breed publiek in 50 ‘vensters’ beschreven. Elk venster geeft een doorkijkje op een bepaalde gebeurtenis, periode, ontwikkeling of personen, die belangrijk waren en nog zijn voor het gebied. Het boek biedt nog meer informatie en andere invalshoeken dan is getoond in de expositie over deze canon in 2018 en begin 2019, '4000 jaar Hoeksche Waard'. 

  

Van 2500 v. Chr. tot heden en toekomst

De gebiedsgeschiedenis begint in de prehistorie, vanaf 2500 voor Christus, en loopt via de Romeinse Tijd, Middeleeuwen, Renaissance, Nieuwe en Nieuwste Tijd tot en met een blik op de toekomst. De auteurs baseren hun vlot geschreven verhalen op veelal nieuw historisch onderzoek. Daardoor is het een standaardwerk van de geschiedenis van de Hoeksche Waard in nationale context, dat voor het plezier gelezen kan worden, maar ook uitstekend geschikt is voor geschiedenisonderwijs op scholen. 

Zijn de Romeinen hier geweest? Waarom is de Groote Waard verdronken? Hoe is de Hoeksche Waard ontstaan? Waren er echt ridders en monniken in het gebied? Waar komt het Hoekschewaerds dialect vandaan? Hoe komt het dat de HW protestant is geworden? Wat had een Piershillenaar met de moord op de gebroeders De Witt te maken? Waarom kwam men in de Hoeksche Waard in opstand tegen Napoleon? Hoe groot waren de standsverschillen? Al deze vragen worden meer dan beantwoord in boeiende verhalen. De Eerste en Tweede Wereldoorlog, watersnoden, landbouw, industrie, religie en verzuiling, helden op het vlak van verzet, politiek, sport en kunst, alles komt aan bod. Elke lezer zal na lezing van de Canon de Hoeksche Waard en Tiengemeten beter kennen en begrijpen. Het boek wordt voorzien van ruim 300 illustraties in kleur en zwart-wit. 

 

Schrijvers

Aan het boek werken 25 schrijvers mee, onder hen de archeologen Jeroen Ras en René van Wilgen, Hoeksche Waardse historici als Loek Dekker, Wim-Kees Makkenze, Arjan Nobel en bekende schrijvers als Harry Aardoom, Simon Brand, Peter Pot, Jan Robbemond, Jan Paul van der Spek, Frans van der Straaten en Gerda van Wageningen. De redactie is in handen van Willy Spaan en Rein van der Waal, die ook meerdere vensters voor hun rekening nemen.