2014 Vriendendag

Vriendendag 2014

Vrienden_Vriendendag_2014De buienradar beloofde dat het een mooie dag zou worden met kans op wat regen in de namiddag. Wij dus onderweg, maar voor de zekerheid toch maar een paraplu in de achterbak mee. Onderweg vielen wat regendruppels voor het stof. In de namiddag werd het toch nog mooi, maar dat was na een weer heel gezellige dag in ‘t Hof van Assendelft en het museum in de boerderij.

De regie van de dag was in handen van Ilse, Margreet en Henriëtte. Alles was onder controle te beginnen bij de ontvangst, met alle medewerksters, was het weer een gezellig terugzien van zoveel bekenden en onbekenden uit de Waard. Koffie metzelfgemaakt gebak, daar zou je gewoon alleen al voor komen. Maar ook voor de stichtster van het Hof, voor de schoenlapper en de dokter…….

En dan de verhalen, kostelijk gewoon, net als op een verjaardag, een beetje van hetzelfde en toch net weer anders.

Op naar de lezingen. Zelf ben ik nogal bezig met genealogie en koos dus voor de presentatie in Oost-Leeuwenstein door Leonard van Kessel. In het kort, maar heel overzichtelijk heeft hij ons bit-wijs gemaakt waar we zoal terecht kunnen als we geïnteresseerd zijn waar we vandaan komen (bijv. via HCC).
Prachtige uitspraken werden er ook geprojecteerd, bijv. een hobby die je niet loslaat en als je jong bent heb je geen belangstelling en als die er is kun je niet zoveel meer navragen… Heel onvolledig natuurlijk, maar U kunt het altijd bij hem navragen en een cursus oud schrift volgen.

Mijn vrouw ging naar de lezing van Belle van den Berg. Zij legde uit wat er allemaal al niet gedaan dient te worden om lid te mogen zijn van de Museumvereniging. En dan te bedenken wat er al niet gedaan is door de vrijwilligers. Het beschrijven, scannen, nummeren, een hele klus als je alleen al eens kijkt naar de presentatie van het kruideniersinterieur in het Museum. Ieder onderdeel ervan…

Zo ben ik ongemerkt van het Hof in Oost-Leeuwenstein terecht gekomen. Wat is het prachtig geworden! Een schitterende opstelling over het dagelijkse leven. Bij ieder onderdeel weer een prachtig verhaal. De kast van de dokter, die oorspronkelijk een kast geweest is waar drank in werd gezet zoals je dat in wat oudere cafés nog wel ziet.

Het verhaal van de schoenmaker en dat van de schooljuffrouw uit Strijensas. Het heeft de dag “thuis” een diepe dimensie gegeven. Het was weer tekort want de “Vijf Schelpen” in Mijnsheerenland stond ook op het programma.

Vriendenkring_Vriendendag_2014Het jaarlijkse hoogtepunt: de oogstmaaltijd met spek met peren, aardappelen met karnemelk of snert met katenspek altijd vooraf gegaan door een lichte soep. De ruim 60 deelnemers aan deze dag hebben zich het weer goed laten smaken.

Dank aan het bestuur, maar vooral al die vrijwilligers. Een pluim op jullie hoed.

ArieJan Olree