Welcome to the Liberators 7 mei 2025 door Ruud Bijkerk
Een grote banier met de bovenstaande tekst is duidelijk zichtbaar op de recent geopende expositie “Hoeksche Waard ’40– ’45 van mobilisatie naar wederopbouw” in het Museum Hoeksche Waard. Zo werden de bevrijders 80 jaar geleden namelijk enthousiast verwelkomd in Mijnsheerenland en ook in vele andere dorpen. Daarom vormt vrijheid de insteek van deze column.
Heinenoord - Die vrijheid is nu belangrijker dan ooit door de broze verhoudingen in de wereld met een oorlog dichtbij aan de grens van Europa en in het Midden-Oosten plus een wereldwijd dreigende handelsoorlog. Meer dan ooit is onze vrijheid letterlijk en figuurlijk kostbaar en dienen we het besef van de waarde ervan te delen met volgende generaties, opdat we de verhalen nooit meer vergeten.
Bevrijdingskinderen
Destijds in 1945 meldde Radio Oranje: “De Duitsche strijdkrachten in Nederland,Denemarken en Noordwest-Duitschland hebben zich aan Generaal-veldmaarschalk Montgomery onvoorwaardelijk overgegeven. Het neerleggen van de wapens gaat zaterdagmorgen 5 mei om 8 uur in.” Die bevrijders waren Canadezen en verschenen op 8 mei op ons eiland en zorgden voor een enorme vreugde in alle dorpen en buurtschappen. De bevrijding betekende een einde van vijf donkere jaren van onderdrukking, constant op je hoede zijn en angst. Die zomer kende vele grote bevrijdingsfeesten. Veel Nederlandse meisjes dansten met geallieerden en voelden zich tot hen aangetrokken. Tussen ’45 en ’47 werden naar schatting 7000 bevrijdingskinderen geboren. Een populair liedje uit die tijd kende het volgende refrein: “Trees heeft een Canadees. Oh, wat is dat kindje in d’r sas. Trees heeft een Canadees. Samen in de jeep en dan vol gas.” Uiteindelijk waren 175.000 Canadezen in ons land bij de bevrijding betrokken en zorgden voor de demobilisatie van de Nazi’s.
Tour langs de boer
In het prachtige magazine ‘80 jaar vrijheid’, uitgegeven door de gemeente Hoeksche Waard en verkrijgbaar in het museum, staan indrukwekkende verhalen over de Hoeksche Waard in oorlogstijd en tijdens de wederopbouw. Zo was het voor boerenbedrijven een enorme uitdaging om de ondergelopen akkers, veroorzaakt door inundatie van de polders, weer vruchtbaar te maken. De Duitsers hadden van Goudswaard tot voorbij Strijensas meer dan 13.000 hectare onder water gezet, waarbij Numansdorp er het slechtste aan toe was. Ook delen van de noordelijke polders waren niet toegankelijk. Dankzij schuimaarde kon de verzilting van de grond worden verbeterd. De mechanisatie deed zijn intrede en paardenkracht werd vervangen door trekkers. Men was ook creatief door oude legervoertuigen in te zetten voor de ploeg. Dankzij de Marshalhulp werd tijdens de wederopbouw flink geïnvesteerd en geïnnoveerd om de landbouwproductiviteit te verhogen. 29 mei, op Hemelvaartsdag zal het Museum zijn deuren openen en iedereen gastvrij ontvangen tijdens de Tour langs de Boer. Een mooie stop voor een versnapering en om het museum te bezichtigen en kennis te nemen van de tentoonstelling over de Hoeksche Waard in oorlogstijd.

De eerste Canadezen in ‘s-Gravendeel