Stageplaatsen

Voor studenten (kunst)geschiedenis, Nederlandse taal, Communicatie, Pedagogie of museumopleidingen is er binnen Museum Hoeksche Waard de mogelijkheid tot het uitvoeren van een stage of (afstudeer)project.
Deze activiteit zal in overleg met de school / opleidingsinstituut worden vastgesteld, passend binnen de betreffende opeiding.
Binnen het museum is de directeur de stagebegeleider. Afhankelijk van het uit te voeren project kan de directe begeleiding ook plaatsvinden door de coördinator van de betreffende werkgroep.
Mogelijke stages of projecten zijn:

 

Maken van digitale lesbrieven
Museum Hoeksche Waard wil naast een cultuurhistorisch centrum ook een educatief centrum zijn, met name gericht op onze jeugd.
Zo zijn er op leeftijd van het kind afgestemde verjaardagsfeesten met een educatief deel, speurtochten door het museum, oud-Hollandse spelletjes met speelgoed uit het verleden, maar ook archeologische projecten in de tuin van het museum.
Ook voeren basisschoolkinderen een met de leerkracht afgesproken programma uit, met als doel de nieuwsgierigheid te prikkelen en kennis te maken met het leven en werken in het verleden. De wat oudere jeugd voert in samenwerking met de school vastgestelde culturele werkopdrachten uit. Dit alles onder toezicht en begeleiding van onze vrijwilligers van de werkgroep Educatie. Voor studenten Nederlandse taal of PABO dus een uitdaging om nieuwe mogelijkheden te realiseren.

 

Inrichten van een expositie
Een gedeelte van onze museumboerderij wordt gebruikt voor een vaste tentoonstelling. Daarnaast wordt een groot gedeelte ingericht met wisselende exposities, onder meer op basis van gebeurtenissen die van invloed zijn geweest op de vorming van de Hoeksche Waard. Zo is de huidige wisseltentoonstelling gericht op de Sint-Elisabethsvloed van 1421.
Ook ‘t Hof van Assendelft waar wonen en leven in het verleden wordt uitgebeeld, is qua museale inrichting aan verandering toe. Voor studenten (kunst)geschiedenis en museale opleidingen dus een uitdaging om ideeën aan te dragen voor nieuwe exposities of inrichting van museale ruimtes.

 

Collectieregistratie
De totale collectie van Museum Hoeksche Waaard bestaat uit zo’n 40.000 objecten, waaronder textiel, speelgoed, gereedschap, werktuigen, documenten, beeeldmateriaal en nog veel meer.
Ons museum heeft de status van geregistreerd museum. Een van de eisen hiervoor is dat de gehele collectie geregistreerd is. Hiervoor gebruiken we het programma Adlib.
We zijn al aardig op weg, maar kunnen hierbij zeker de kennis gebruiken die studenten hebben over nieuwe technieken om registratie te versnellen. Dit zou een stageopdracht kunnen zijn vanuit een opleidingsinstituut voor een aantal elkaar opvolgende stageperiodes voor studenten Nederlands en geschiedenis.

 

Promotie-activiteiten
Ons museum presenteert naast het industriële en agrarische verleden van de Hoeksche Waard ook het wonen, leven en werken.

Daarnaast richten wij ons niet alleen op de jeugd met educatieve mogelijkheden, maar ook op volwassenen met het geven van lezingen, presentaties, voordrachten, etc.
Onze wens is dat de activiteiten meer onder de aandacht van belangstellenden worden gebracht zowel binnen als buiten de Hoeksche Waard.
Een mooi project voor een student Communicatie om ons hierbij te ondersteunen / adviseren.

 

Duur van een stage of project
Om voldoende ervaring op te doen en kennis uit te wisselen is een periode van drie maanden een goede invulling. Geheel afhankelijk van de uit te voeren opdracht kunnen de te verrichten werkzaamheden binnen de muren van het museum plaatsvinden, maar ook deels vanuit huis of school.
Inzet en periode van de stage gaat in overleg met student en school.

 

Wat vragen wij? 

          • Je bent zelfstandig ingesteld maar werkt ook graag samen.
          • Je bent creatief en oplossingsgericht.
          • Je bent leergierig maar ook bereid om kennis te delen.

 

Wat bieden wij?

          • Een bijzondere werkplek die van historisch belang is binnen de Hoeksche Waard, met gezellige en enthousiaste vrijwilligers.
         • Dus zoek je een nuttig onderwerp dat jou kan helpen bij de afronding van je studie, denk dan eens na of deze stagemogelijkheid iets voor je is.
         • Een ongevallenverzekering en WA-verzekering voor schade aan derden wordt geregeld.

 

Het museum kent geen betaalde stageplaatsen.

 

Wil je meer weten? Neem dan contact op via onderstaande knop (algemene info).

 

Boerderij Oost-Leeuwenstein
Dorpsstraat 13
3274 BB Heinenoord
Tel. 0186-601535

't Hof van Assendelft
Hofweg 13 (ook postadres)
3274 BK Heinenoord
Contact

Privacy statement en cookiebeleid 

@ Museum Hoeksche Waard

KvK 41118538
NL36RABO0351102450

Boerderij Oost-Leeuwenstein is geheel rolstoeltoegankelijk, ‘t Hof van Assendelft gedeeltelijk, daar is een traplift. In beide gebouwen is een invalidentoilet.