Skip to main content

Column 2025-07 Het cement van de samenleving, door Ruud Bijkrek

Vaak wordt onderschat hoe belangrijk clubs en verenigingen zijn voor de sociale verbinding binnen een gemeenschap. Op sportief, maatschappelijk, cultureel en kerkelijk niveau kent de Hoeksche Waard vele instanties die de saamhorigheid bevorderen. Zeker na de bevrijding 80 jaar geleden bloeide het verenigingsleven als nooit tevoren.


Volgens de gemeentegids zijn er maar liefst elf Oranjeverenigingen, die tijdens de wederopbouw het nationale gevoel ondersteunden en van Koninginnedag een dorpsfeest maakten. Muziek speelt ook een voorname rol met 37 muziekgezelschappen van Shanty Koor tot Jachthoornblazers. De clubs kennen ook prachtige namen, wat te denken van Bridgeclub ‘De Open Kaart’ of Postduivenvereniging ‘De Gevleugelde Vrienden’. De boventoon wordt echter gevoerd door sport, dit was een welkome afleiding na hard werken om het land weer op de rit te krijgen. Misschien wel de oudste sport is ongetwijfeld het schaatsen met 11 IJsclubs, die helaas door het klimaat niet meer in volle glorie floreren. Naast vele andere sporten mogen we tennis, gymnastiek, turnen en zwemmen niet vergeten, want Sport Staalt Spieren. Deze drie letters SSS vormen het logo van de voetbalclub uit Klaaswaal. Na de oorlog groeide deze sport explosief, binnen vier jaar werden vijf clubs opgericht om maar aan te geven hoe belangrijk vrijetijdsbesteding werd. Dit kwam ook, omdat de KNVB na de oorlog leden vanaf 12 jaar in competitieverband liet spelen. Op het ogenblik kent de Hoeksche Waard 14 voetbalclubs.


Voetballen voor een monument
Om de bevrijding te vieren werden in het hele land voetbalwedstrijden georganiseerd tussen lokale teams en de bevrijders, zo ook in Oud-Beijerland op donderdag 31 mei 1945 aan de Langeweg tussen Olympia 1 en een sterk Engels team van de Royal Artillery met medewerking van Muziekvereniging Harmonie. Het ging er officieel aan toe, compleet met volksliederen vooraf. De opbrengst was voor het op te richten gedenkteken van de gedurende de oorlog gevallen slachtoffers in de Hoeksche Waard. Dit is allemaal te lezen op een prachtige klassieke poster die in 2021 aan het museum werd geschonken door de kinderen van Elise en Johan Kruithof. Johan kocht de poster via een Engelse website in 2017 en liet hem fraai restaureren. Uit het archief van Olympia Sport Vereniging Oud-Beijerland kwam deze elftalfoto tevoorschijn met rechts de Nederlandse vlag en links een deel van de Union Jack.


Nieuwsgierig naar de poster? Kom dan naar de tentoonstelling “Hoeksche Waard ’40 – ’45 van mobilisatie naar wederopbouw” in Boerderij Oost-Leeuwenstein, Dorpsstraat 13 te Heinenoord. Mocht je ook cultureel bezig willen zijn en de verbinding met anderen zoeken, word vrijwilliger bij het Museum.

Bijschrift foto: Olympia 1 staand v.l.n.r.: Henk Hitzert, Leen Stolk, Henk Swank, Henk
Meinster, Jan Piet Visser, Johan Schipper, Gijs Visser, Bertus Taselaar en Piet van der
Schoor. Zittend v.l.n.r.: Cor van Tiggelen, Chris van Tiggelen, Jan Schipper (Joh. Zn.), Gerard
Kouwenhoven en Gerard van Dienst.