Het vijftigjarig jubileum van Museum Hoeksche Waard wordt gevierd in 2018, dit is een prachtige inspiratiebron voor de jubileumexpositie ‘4000 jaar Hoeksche Waard’.
In de expositieruimte in de middenbeuk van museumboerderij Oost-Leeuwenstein richt het museum de jubileumexpositie "4000 jaar Hoeksche Waard" in, waarbij een jaar lang letterlijk ‘vensters’ worden geopend op 50 kenmerkende objecten die gelinkt zijn aan de canon. In 50 vitrines worden 50 verschillende objecten geëxposeerd, die elk centraal staan voor één gebeurtenis of persoon uit de 50 canonvensters. Met één object wordt in een pakkend verhaal iets over elk venster verteld. Soms is het een klein object met een heel persoonlijk verhaal, zoals dat van molenaarsdochter Cornelia Bos-Rosmolen en haar pasgeboren baby, die stierven aan de Spaanse griep.
Soms heeft het object een directe lijn met onze nationale geschiedenis, zoals het brilletje van Suze Groeneweg, geboren en getogen in Strijen en het eerste vrouwelijk lid van de Tweede Kamer ooit. In de Hoeksche Waard speelt ook de religieuze geschiedenis een grote rol.
De geselecteerde objecten, sommige bruikleen, de meeste uit depot, krijgen een plek in de boerderij en staan daar tijdens het jubileumjaar te pronken. Ieder dorp is meegenomen in de tentoonstelling, dus iedere Hoeksche Waarder zal iets uit zijn of haar dorp terug kunnen vinden. Sommige vensters zijn gerelateerd aan de landelijke geschiedenis, zoals de barbier uit Piershil, die betrokken was bij de moord op gebroeders de Witt. Of Andreas uit Heinenoord, die één van de martelaren van Gorinchem was. Ook kleine persoonlijke verhalen zetten de bezoeker aan het denken, zoals de vrouwen, klompen en een mannenhemd van vlas als voorbeelden van verdwenen ambachten. Zo zijn de in bewaring gegeven huissleutels te zien van Joodse families die de Tweede Wereldoorlog niet overleefd hebben.
Het gehele jaar door vinden er activiteiten en presentaties plaats in en rond het museum, die betrekking hebben op het jubileum en de expositie ‘4000 jaar Hoeksche Waard’. Het museum organiseert lezingen, workshops, fietstochten en haakt aan op gebeurtenissen en activiteiten door derden georganiseerd.