Empire theeservies met dorpsgezichten

Dit bijzondere theeservies stond in het verleden enigszins verdekt opgesteld in een vitrinekast in de opkamer van ’t Hof van Assendelft. Nu pronkt het in de salon. Het witte servies met decoratie in goud en handgeschilderde dorpsgezichten dateert uit het begin van de negentiende eeuw, de tijd van Napoleon Bonaparte. Helaas is niet bekend wie het servies of de schilderingen heeft vervaardigd. Het servies bestaat uit een theepot, suikerpot, melkkan, spoelkom en zes koppen met schotels.

De dorpsgezichten zijn die van plaatsen in Nederland, onder andere uit de Hoeksche Waard. De volgende dorpen staan afgebeeld: Klaaswaal, Strijen, de Korendik (Korendijk), Kralingen, Barendrecht, Muiderberg, Huizen, Alphen, Hillegondsberg (Hillegersberg), Rhijnzaterwoude (Rijnsaterwoude), Capelle aan de IJssel, Reeuwijk en Zoeterwoude.

De afbeeldingen zijn overgenomen uit De Nederlandsche Stad- en Dorp-Beschrijver, L. van Ollefen, uitgegeven tussen 1793 en 1801. De dorpsgezichten zijn van de hand van Anna Catharina Brouwer. Het eerste deel uit 1793 is getiteld: 't Eiland van Dordrecht, de Hoeksche Waard, de Zwyndrechtsche Waard, de Riederwaard, en 't Land van Ysselmonde. Deel acht verscheen pas in 1801.

Boerderij Oost-Leeuwenstein
Dorpsstraat 13
3274 BB Heinenoord
Tel. 0186-601535

't Hof van Assendelft
Hofweg 13 (ook postadres)
3274 BK Heinenoord
Contact

Privacy statement en cookiebeleid 

@ Museum Hoeksche Waard

KvK 41118538
NL36RABO0351102450

Boerderij Oost-Leeuwenstein is geheel rolstoeltoegankelijk, ‘t Hof van Assendelft gedeeltelijk, daar is een traplift. In beide gebouwen is een invalidentoilet.