Vlasbraak

In de vlashoek in de herenboerderij Oost-Leeuwenstein staat een decoratief houten apparaat,  een vlasbraak of handbraak. Dit apparaat werd gebruikt in de vlasbewerking. Voordat de vlasvezels geschikt waren om er draden van te spinnen en lappen stof (linnen) te weven moest de vlasstengel verschillende behandelingen ondergaan. Een daarvan was het braken. Bij deze handeling brak de arbeider de houtachtige kern van de gedroogde en broze vlasstengels. Hierdoor kwam de kern los van de lange soepele vlasvezels. Bij het braken plaatste de arbeider een bundeltje stengels op de handbraak en bewoog hij de scharnierende hefboom (klapper) op en neer terwijl hij de stengels heen en weer schoof. Hierbij grepen de parallel lopende plankjes (rechters) in elkaar en braken de houtachtige kern op verschillende plaatsen.

Deze houten handbraak dateert uit 1843 en is versierd met houtsnijwerk. Boven het jaartal staan de initialen van de maker A.E.D. Helaas is niet bekend wie de handbraak heeft gemaakt.

Boerderij Oost-Leeuwenstein
Dorpsstraat 13
3274 BB Heinenoord
Tel. 0186-601535

't Hof van Assendelft
Hofweg 13 (ook postadres)
3274 BK Heinenoord
Contact

Privacy statement en cookiebeleid 

@ Museum Hoeksche Waard

KvK 41118538
NL36RABO0351102450

Boerderij Oost-Leeuwenstein is geheel rolstoeltoegankelijk, ‘t Hof van Assendelft gedeeltelijk, daar is een traplift. In beide gebouwen is een invalidentoilet.